Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Amikor tanulunk, Isten beszél hozzánk

dec 11, 2018

A Főnix Estek Fényfolyam november 28-i eseményén Darvas István rabbi volt a vendégünk.

Alapító tagunk, Mohácsi András beszélgetett a rabbival. Fogadjátok szeretettel rövid beszámolónkat.

Köszönet Ligeti György barátunknak a nagyszerű fotóért!

 

Ha szeretnél részt venni a későbbi programjainkon, kérjük, kövesd Facebook oldalunk eseményeit.

Amikor tanulunk, Isten beszél hozzánk

Beszélgetés Darvas István rabbival

 

A Fényfolyam beszélgetéssorozat második vendége Darvas István rabbi volt, akitől ezen este során megtudhattuk, milyen út vezetett hivatásáig a vallástalanságtól, milyen feladatai vannak egy rabbinak, mit üzennek a zsidóság ünnepei, s mi lehet az egészséges zsidó-keresztény párbeszéd alapja.

Darvas rabbi egy talmudi mondást idézett, amely úgy szól: ha nincs rabbi, akkor legyél te a rabbi. Szerinte nem érdemes korábbi idők nagyjaihoz hasonlítanunk magunkat, mert minket teljesen más környezet és feladatok vesznek körül, s ezek között kell megtalálnunk azokat, amelyekben mi magunk jelenthetjük a változást. Elmesélte, hogy egy amerikai rabbi szerint azért is fontos a tanulás és a tanítás, mert amikor imádkozunk, akkor megpróbálunk beszélgetni Istennel, viszont amikor tanulunk, akkor Isten beszél hozzánk. A Talmud azt próbálja megtanítani, hogy a zsidó tekintsen magára úgy, mint aki félig vétkes, félig érdemes, ezért az ő cselekedetének hatása van az ő isteni megítélésére, valamint az egész világra úgy kell tekinteni, hogy az félig vétkes, félig érdemes, ebből fakadóan az ember egyéni cselekedete kibillenti ezt az egyensúlyt.

A rabbi beszélt arról is, hogy az ember életének egy nagy kihívása, ha a saját környezetének megjavításába sok energiát fektet, s közben nem marad elég a világ dolgaira. Ahogyan fordítva is jelen van, ha valaki annyit őrlődik a világ dolgain, hogy ott sem segít, ahol tudna.

A komoly gondolatok sokszor üdítő lazasággal, kreatív hasonlatokkal váltak még inkább világossá. Megmosolyogtató volt hallgatni, miket tart fontosnak a zsidó identitásban az új Woody Allen-film megnézésén kívül, mit jelent neológnak lenni, illetve milyen a kapcsolata az ortodox irányzat követőivel.

A zsidók és a keresztények közötti párbeszéd kapcsán kiemelte, hogy jobban érdeklik a különbségek, mert folyamatosan a hasonlóságok kiemelése zajlik, s az az igazán izgalmas, ha úgy tudunk elfogadni valakit, hogy az teljesen mást gondol a világról. A rabbi szerint fontos, hogy beszélgetés egyenrangú felek között zajlhat, így ameddig egy viszonyt a lelkiismeretfurdalás és a bűntudat vezérel, az nem beszélgetés lesz, hanem vezeklés.

A Főnix Mozgalom a továbbiakban is az egyenrangú felek közötti békés párbeszéd megteremtésén fog dolgozni, ebben pedig a társadalom minden tagjára számítunk.

 

Egy megosztás?


Scroll Up