Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Megjelent a Társadalmi Riport 2018

nov 7, 2018
Társadalmi Riport 2018

A kötet 3-400 oldalon az eddigi hagyományokat folytatva áttekintést ad a legfontosabb társadalmi jelzőszámok alakulásáról. A TÁRKI Háztartás Monitor Vizsgálat legutóbbi adatbázisa, korábbi idősorok, aktuális empirikus vizsgálatok anyagai és mindezek társadalompolitikai és szociálpolitikai összefüggései adják a kötet munícióját. Ebben az évben is külön figyelmet kapnak a társadalomszerkezet, szegénység és egyenlőtlenségekre vonatkozó mérőszámok, amelyeket nemzetközi kontextusba helyezve az EU-tagországok adataival összehasonlítható adatokat ismertetnek a fejezetek. A TÁRKI jelenleg futó nemzetközi összehasonlító kutatásai, más magyarországi és nemzetközi összehasonlító elemzések, valamint idősorok alapján a kötet előkészítését erre a célra készülő számítások támogatják.

Történelemtanítás és emlékezetpolitika

nov 5, 2018
Eleven Emlékmű

Az Eleven Emlékmű – az én történelmem csoport eseményére invitáljuk az érdeklődőket.

A november 13-i esemény vendége Miklósi László, a tiltakozó megmozdulások gyakori résztvevője, egy jobb iskola és hatékonyabb, egyben értelmesebb történelemtanítás jeles gyakorlója, töprengő aktivistája. Aktív civil szervezet, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, a Hálózat a Tanszabadságért mozgalom egyik alapítója.

November 13-án arról szól a beszélgetés, hogy az iskolai tantervek kapcsán miképp lehetne érdemben megújítani a történelemtanítást. Esély vagy illúzió az új NAT ígérete? Segít-e vagy árt az iskola a kollektív történelmi önismeret, emlékezet fejlesztésében?

Házigazda: Trencsényi László

A Történelemtanítás és emlékezetpolitika című esemény részletei ide kattintva érhetőek el

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltek, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Augusztus 20-án az Eleven Emlékmű és a Főnix Mozgalom közös eseményén, amely a “Joga van a népnek!” címet kapta, az alkotmányozás kérdéseiről beszélgettünk.

Embertelen és értelmetlen

okt 15, 2018

2018. október 15-én lépett hatályba az új szabálysértési törvény azon módosítása, mely szigorúbban bünteti a „közterületen való életvitelszerű tartózkodást”. 

A rendőri intézkedés során szabálysértési őrizetbe vehetik, majd közmunkával, de akár elzárással is büntethetik azt, aki nem engedelmeskedik. Civilek, írók, művészek tiltakoztak a Kossuth téren.

„Hát, én nem akarok idióta lenni” – Interjú Horgas Péter alapító taggal

Sze 30, 2018

“Az ókori görögök azokat az embereket nevezték idiótáknak, akik nem vesznek részt a közéletben. Hát én nem akarok idióta lenni.”

Alapító tagunkkal, Horgas Péterrel készített interjút a Népszava újságírója, Hompola Krisztina. Elolvasom