Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

FAÉK – Független, Aktív Életre Képzés

FAÉK

Erőforrás és Eszköz szükséglet:

Ha a szükséglet nevére kattintasz, akkor további projekteket találhatsz, ahol arra van szükség.

Megvalósítás helye:

Ha a helyszínre kattintasz, akkor további projekteket találhatsz amik ott vannak.

Leírás:

A FAÉK – egy alternatív oktatási program, az Állampolgári képzés továbbgondolása. A program célja egy általános alapképzés – akár önképzés – megvalósítása, mely lehetővé teszi olyan készségek és ismeretek elsajátítását bármely személy számára, amivel egy nyitott, demokratikus társadalom fenntarthatóvá válik. Jelen változatban a nyitottság, önállóság és felelősség alapértékeknek tekinthetőek. A projekt tartalma: ennek az oktatási programnak a kialakítása, fejlesztése.

Ha egyszer megértjük az ismétléssel és szorongással működtetett, engedelmességi reflexet kialakító modern iskoláztatás rejtett logikáját, akkor elég könnyű elkerülni a trükkjeit és a csapdáit. Az iskola alkalmazottakat és fogyasztókat nevel a gyerekekből; neveljünk vezetőket és kalandorokat a sajátjainkból. Az iskola reflexszerű engedelmességre neveli a gyerekeket; tanítsuk meg a sajátjainkat kritikusan és önállóan gondolkodni. A jól iskolázott gyerekek hamar unatkozni kezdenek; segítsünk a sajátjainknak a belső életük kialakításában, hogy aztán sose unatkozzanak. Ösztönözzük őket arra, hogy a komoly, a felnőtt dolgokkal foglalkozzanak történelemben, irodalomban, filozófiában, zenében, művészetekben, közgazdaságban, teológiában – mindazzal, amit a tanárok elég jól ismernek ahhoz, hogy elkerüljék. Tegyük próbára a gyerekeinket azzal, hogy elég egyedüllétet biztosítunk számukra ahhoz, hogy megtanulhassák élvezni a saját társaságukat, hogy belső párbeszédet folytathassanak. A jól iskolázott embereket az egyedülléttől való rettegésre kondicionálták; állandóan társaságot keresnek a TV, a számítógép, a mobiltelefon és a felszínes, gyorsan megkötött és gyorsan felbontott barátságok révén. A gyerekeinknek sokkal értelmesebb életet kellene élniük, és élhetnek is.

Alsós kortól ideális indítani, a természetes kíváncsiság és érettségnek megfelelően. Az ismeretanyag egymásra épülő, az egyszerűbb, hétköznapi fogalmak tisztázásától (barátság, kíváncsiság) fokozatosan halad a 100 főnél nagyobb társadalmi struktúrák működésének megértése felé (pl. képviselet, érdekérvényesítés, fenntarthatóság). A képzés egyszerűségre, rugalmasságra törekszik, praktikus ismeretek átadása, játékos gyakorlatokkal együtt. Nem kíván problémákkal részleteiben foglalkozni, hanem általánosítható probléma-megoldó készség, változatos logikai és kooperációs képességek nevelését tűzi ki célul.

5 fejlettségi szintből áll:

  1. . Családi
  2. . Emberi
  3. . Csoportos
  4. . Közösségi
  5. . Társadalmi

Módszere: Az életben felmerülő problémák, és kívánatos célállapotok közötti kapcsolatok bemutatása és megértése, fejlesztésre biztatás. Tehát problémamegoldó módszerek, képességek és célállapotok elsajátítása alapszinten.

 

Nem tudsz jelentkezni a Projektre, mert nem vagy bejelentkezve.
Ha már Csatlakoztál, akkor ide kattintva lépj be!
Ha még nem csatlakoztál, akkor azt ide kattintva teheted meg.

Egy megosztás?

Jelentkezők:

Jelentkező neve Vállalt szerep

Ludescher Ottó Segítő/Együttműködő

Pálfi Eszter Segítő/Együttműködő

Grafjódi László Segítő/Együttműködő

Orsolya Varga Segítő/Együttműködő

Kürti Jutka Egyik sem, kérdésem van

Krisztián Mentor

Krisztián Segítő/Együttműködő

Kürti Jutka Segítő/Együttműködő

Földi Gyöngyi Segítő/Együttműködő

Mészáros László "Rodrigó" Mentor

Földi Gyöngyi Segítő/Együttműködő